Kako izvući najbolji zvuk iz Vašeg CD player-a?

Zadnje desetljeće je dovelo do velikih promjena u načinu na koji konzumiramo glazbu. Datoteke za preuzimanje i streaming usluge su sada postale uobičajena pojava, ali i originalni digitalni formati i dalje imaju puno toga za dati.

Mnogi od nas imaju CD player, a neki razmatraju na kupnju novog, stoga Vam dajemo vodič za dobivanje najviše iz vašeg uređaja i vaše glazbene kolekcije. Uostalom, još uvijek kupujemo puno CD-a.

Prije nego što krenemo, sjetite se kako je važno da brinete o Vašim diskovima. Iako nisu jednako osjetljivi na ogrebotine kao površina vinil-a, srebro disk-a će vam dati bolji zvuk ako je u dobrom stanju. Ako je Vaš disk malo ogreban, u najboljem slučaju doživjeti ćete nešto lošiji zvuk, u najgorem slučaju to će uzrokovati preskakanje ili odbijanje reprodukcije glazbe. Dakle, rukujte s pažnjom i uvijek vratite diskove natrag u njihovo kućište umjesto da ih ostavljate vani na slobodi.

Ako nadograđujete ili mijenjate svoj CD player isplati se kupiti najbolji koji možete priuštiti. Dodatni novac će imaju tendenciju da kupite bolje izgrađeni CD player s poboljšanom kvalitetom zvuka.

Ako kupujete novi CD-player, razmislite o tome da ima digitalne ulaze. To će otvoriti uporabu s drugim digitalnim izvorima - računalom, set-top kutijom, DAB radiju - i dati će Vam bolje performanse u svim poljima zahvaljujući (nadamo se) kvalitetnije ugrađenim digitalno-analognim strujnim krugovima.

 

Omogućite svom CD player-u čvrstu potporu

Prva stvar je da provjerite da li ste ga instalirati na odgovarajućoj podršci kako bi smanjili količinu vibracija, koju uređaj mora nositi. Idealna platforma će biti kruta, ravna sa niskom rezonancijom.

Dok CD playeri ne prikazuju efekte vibracija tako očito kao, recimo, gramofoni, polaganim koracima, čak i zvuk iz Vaših zvučnika - pogotovo pri velikim jačinama - čini da očitanje podataka mehanizma CD player-a radi napornije, što može utjecati na zvuk.

 

Sve je u kabelima

 

Gotovo svaki CD player dolazi sa parom analognih priključnih kabela u kutiji. To vrijedi s obzirom na tezu početnog priključenja: čak će i skuplji CD player-a zvučati bolje sa dobrim kabelom, tako da je proračun oko 300- 500 kn za bolji par.

Većina računala ima standardne fono utičnice za njihov analogni izlaz, ali neki također imaju mogućnost uravnoteženih XLR-a. To može dati bolju kvalitetu zvuka, ali ne i uvijek. Sve ovisi o tome koliko je dobro izbalansirano sklopovlje dizajnirano u oba izvora i pojačala.

Trebalo bi također uzeti u obzir dali koristite optički ili koaksijalni digitalni izlaz: to omogućuje CD player-u da se spoji sa izvanjskim digitalno-analogni pretvaračem. To je nešto što morate uzeti u obzir ako imate CD player koji dobro funkcionira, ali i dalje želite poboljšati njegov zvuk.

 

Koliko je lako upravljati CD player-om?

 

U najjednostavnijem slučaju, CD player treba samo jedan gumb za otvaranje i zatvaranje ladice, par za pokretanje i zaustavljanje reprodukcije i kontrole za praćenje preskakanja gore/dolje. Utičnica za slušalice s vlastitim regulatorom jačine zvuka može biti pogodna za noćna slušanja.

CD player će doći s daljinskim upravljačem kao dijelom standardne opreme. On će Vam omogućiti pristup nizu funkcija - uključujući i neke koje nisu dostupne preko prekidača na prednjoj ploči - i omogućiti će Vam prekidanje glazbe, preskakanje pjesama i dr. funkcije. Ako koristite pojačalo iz iste marke, šanse su da ćete s istim daljinskim upravljati 'pogon' i pojačala i player-a.

 

Isključite zaslon

 

Zaslon Vam omogućuje da pratite reprodukciju, a neki CD playeri pokazuju informacije o izvođaču i naslov pjesme. Neobično kao što i zvuči, većina CD player-a zvuči bolje sa isključenim zaslonom, jer sam zaslon može stvoriti neki šum.

Možda još čudnije je učinak isključivanja digitalnih izlaza. To nije osobito uobičajena pojava, međutim postoji mali, ali značajan napredak u jasnoći i dinamici. Ovo ćete primijetiti samo ako je ostatak Vašeg sustava dovoljno transparentan.

 

Filteri i poboljšano uzorkovanje

 

Danas vidimo mnogo više uređaja koji nam daju mogućnost mijenjanja digitalnih filter parametara. 

Tvornička postavka će biti obično najbolji mjerni filter, ali isto tako možete pronaći neku drugu opciju koja će zvučati bolje. Stoga je dobro da uzmete vremena za eksperimentiranje.

Manje smo pozitivni o opciji Upsampling kod nekih CD player-a. Ako implementacija nije napravljena na licu mjesta završiti ćete sa ravnomjernijom i rafiniranom zvučnom prezentacijom, ali i onom u kojoj je razblažen napad i živost glazbe.

 

Izgradite ostatak svog sustava

 

Gotovo svaki CD player će raditi s gotovo bilo kojim pojačalom - barem u električnim uvjetima. Većina analognih izlaza player-a isporučuje oko 2V, daje ili uzima do nekoliko microvolti, a to je upravo ono što ulazna linija pojačala očekiva da vidite. Ako koristite vintage pojačala izgrađena prije doba CD-a, možda imate neke probleme, ali jednostavna modifikacija bi ih mogla lako raspoznati.

Završna napomena - sustav može zvučati toliko dobro koliko to njegova najslabija karika omogućuje. Ako je ostatak postavki neuravnotežen ili loše postavljen, sve promjene koje napravite na kraju izvornog jednostavno neće biti otkrivene. 

 

Izvor: whathfifi.com

Našu ponudu CD player-a pogledajte na: http://www.bojezvuka.hr/hr/proizvodi/yamaha-reproduktori-tuneri/cd-player-network-player-tuner-21